Najwiekszy portal o stylizacji paznokci oraz pielęgnacji dłoni i stóp ( tipsy, paznockie, manicure, pedicure, ogłoszenia, artykuły o paznokciach, produkty do paznocki)
ArtykułyProduktyKatalog branży kosmetycznejOgłoszeniaKonkursyForum dyskusyjneSłowniczek kosmetycznyPartnerzy

Własna działalność gospodarcza.Jak? Gdzie?

Otwieranie swojej działalności, dotacje, od czego zacząć, papierkowa robota, jaki sposób pracy wybrać: salon czy kuferek. Opisujcie swoje doświadczenia od czego zaczynałyście i jak sobie radziliście w dzisiejszych czasach.

Własna działalność gospodarcza.Jak? Gdzie?

Postprzez kosmetyka89 » 11.07.2010, 23:34

Przepraszam, że tutaj ale całkowicie nie wiem gdzie to wstawić. Proszę o przeniesienie gdyby to nie było odpowiednie miejsce.

Hej. Niektórzy z nas marzą o własnym kąciku. Czy to salon, czy działalność na adres tzw. dojazdowa stylistka. Sama także chciałabym coś otworzyć ale strach i niewiedza jednak doprowadza do niczego.... Może są tutaj osoby, które zechciałyby powiedzieć/ napisać jak i co się z tym wiąże? W każdym mieście jest inaczej jeśli chodzi o okienka czy opłaty ale chociaż tak do wiadomości. Wiadomo, iż sami musimy się ruszyć i popytać w urzędach ale chciałabym wiedzieć jak najwięcej doświadczeń z waszej strony. Czy jest jakaś osoba, która zechciałaby opowiedzieć swoją historię zakładania firmy? Obojętnie czy to działalność na adres domowy czy nie. Każde doświadczenia są ważne:P:D
Nail & Art Kosmetisch :)
http://nailkosmetisch.bloog.pl
http://www.youtube.com/user/kosmetyka89
"do sukcesu nie ma windy....trzeba wejść po schodach" :):D
Awatar użytkownika
kosmetyka89

Re: Własna działalność gospodarcza.Jak? Gdzie?

Postprzez Administrator » 12.07.2010, 09:13

w dobrym miejscu napisałaś :)

co do działalności ja właśnie od tego zaczynałam tzn od dojazdu do klientki i powiem ci że to okropnie uciążliwe jest. Po pierwsze nie robisz paznokci szybciutko tzn do czasu wykonania paznokci w wiekszym mieście musisz doliczyć conajmniej 2 godziny na dojazd w jedna i drugą strone więc nie bardzo się to opłaca.
Co do działalności w Krakowie nie ma większego problemu. Trzeba iść do urzędu miast (jak znajde adres to go podam), w urzędzie wypełniasz specjalny druk o wpis do ewidencji działalności gospodarczej. Wcześniej musisz sobie sprawdzić PKD ( PKD jest to opis twojej działalności tzn to czym się twoja działalność będzie zajmować, najlepiej wybrac sobie duzo bo nie wiadomo co się może przydać a za dopisanie obecnie nic się nie płaci w pożniejszym terminie - przedtem był to koszt 50 zł za każde rozszerzenie) i idziesz do okienka z papierkiem i swoim dowodem osobistym. Przewaznie na miejscu wydają ci zaświadczenie o wpisie do ewidencji. Póżniej trzeba iść do drugiego okienka urzędu statystycznego o nadanie REGON następuje to zazwyczaj też od razu w najgorszym wypadku czeka sie do 2 tygodni od złożenia wniosku. Następne okienko to ZUS musisz wypełnić deklaracje o założeniu działalności i przejęciu na siebie obowiązku płacenia składek. W pierwszym momencie to nic nie kosztuje. Mięsiąc później trzeba zacząć już płacić składki i to koszt ok 400 zł miesięcznie które trzeba płacić żeby być ubezpieczonym jest to niestety obowiązkowe. Jeszcze jedno okienko juz ostatnie w maratonie :) to okienko urzędu skarbowego. Informujesz na druku od nich o otworzeniu działalności i wybierasz sposób rozliczania się ( najlepiej kwartalny - raz na trzy miesiace robisz księgowość i wszystkie opłaty-bardzo wygodna sprawa) oraz czy chcesz być podatnikiem VAT jeśli nie planujesz wystawiać faktur tylko zwykły rachunek i nie chcesz odliczać vatu to na razie nie warto wchodzić w vat bo troche z tym zachodu jest. Jeśli jednak chcesz być płatnikiem Vat i chcesz nie tylko mieć usługi kosmetyczne ale np reklamowe też to warto wejść w vat. opłata początkowa którą sie wnosi od razu to 175 zł (w krakowie) i zapłacić to trzeba od razu w okienku przy składaniu deklaracji albo w kasie zalezy od urzędu. Jeśli chce ktoś otworzyć działalność gospodarcza w polowie miesiąca to nie polecam bo wedy musi zapłacic ZUS w tym samym miesiącu, lepiej poczekać do pierwszego i zaznaczyć że dzień otwarcia działalności jest z dniem np. 1.08.2010. Zawsze do tego czasu jest troche czasu choćby na założenie konta firmowego potrzebnego do opłacania ZUS-u (opłaty możne robić też z prywatnego pod warunkiem że nie ma żadnego współwłaściciela i że tylko jedna osoba kożysta z tego konta), no i przede wszystkim czas na wyrobienie pieczątki bo każdy dokument nawet ten do założenia konta firmowego potrzeba podpić pieczątką. Na pieczątce musi znaleźć się nazwa firmy wane właściciela adres siedziby, NIP REGON. Działalność jednoosobowa w swojej nazwie musi zawierać imie i nazwisko właściciela.

To są takie sprawy techniczne mam nadzieję że komuś pomogłam :) Jakbyście chcieli się coś więcej dowiedzieć albo jakieś mieli pytania to pytajcie tutaj :)
Administrator
Administrator

Postprzez kosmetyka89 » 12.07.2010, 15:02

łochocho to jest troszkę latania....Zastanawiam sie
czy to w ogóle pójdzie? (myślałam o dojazdowej firmie) Może lepiej założyć mini salonik? Wtedy ludzie podchodzą do tego jak do sklepu czyli pieniążki- towar.
Jeśli dobrze zrozumiałam to miesięcznie 400 zus i kwartalnie 200 składki tak?
A jak wygląda sprawa z sanepidem??
Awatar użytkownika
kosmetyka89

Postprzez Administrator » 12.07.2010, 20:12

nie nie nie ma latania, wszystko załatwia się w jednym budynku tak są specjalnie dostosowane urzedy teraz zeby nie latać po całym miescie tylko załatwić wszystko na jednym pietrze. opłata 200 jest jednorazowa jeśli chcesz być płatrnikiem VAT, póżniej płaci się w zależności od dochodu różnice w podatku. kurcze nie umiem tak tego fachowo wytłumaczyć, 400 zł jest to opłata co miesięczna do 10 każdego miesiąca i jest obowiązkowa.
czyli tak podczas założenia działalności opłaty:
- 175 zł o ile od razu wchodzi się w VAT ( można wejść w każdym dniu póżniejszym jak uznasz że chcesz odliczać VAT

opłaty miesięczne od rozpoczecia działalności:
-400 zł co miesiąc (dokładnie to coś 360zł niecałe)
- opłata za podatek dochodowy ( płatne kwartalnie jeśli rozliczasz się kwartalnie)
- opłata podatek VAT ( jeśli jest różnica i nie ma się zadnych kosztów o ile się w Vat weszło)
- plus podstawowe opłaty np za wynajem stanowiska

Dużo firm tzn salonów kosmetycznych oferuje się że podnajmie stanowisko pod tipsy, może np o czyms takim pomyśleć jest to koszt rzędu 400-500 zł przeważnie miesięcznie za wynajem. Napewno na poczatku jest wygodniej dojeżdzać do klientki ze względu że masz tylko koszt dojazdu a za miejsce musisz dokładnie miesoac w miesiac placic nawet jak nie masz klientek. Poza tym jesli jestes w jakims punkcie to napewno trzeba pomyśleć o reklamie ogłoszenia itd to też jest spory wydatek. Ale moge ci jeszcze poradzić że jeśli jestes osobą młodą a nie uczysz się juz to możesz zarejestrować się w urzedzie pracy i starać się o dofinansowanie do otwarcia działalności gospodarczej z funduszu kapitału ludzkiego.
Sama niedawno przechodziłam przez to wszystko wiec stad wiem jak to dokładnie wygląda. :)
Administrator
Administrator

Postprzez kosmetyka89 » 12.07.2010, 22:57

oo super informacje. Teraz wszystko rozumiem. Gdzieś czytałam że pierwsze dwa lata zusu płaci się mniej (albo to składki były???) Ile mniej więcej wychodzi opłata kwartalnie? To liczone od klientki czy jest opłata stała??
Jeśli chodzi o dofinansowanie....To wiem że właśnie zarejestrowani w urzędzie mogą się ubiegać o te 18 tys. Ale warunkiem jest aby wcześniej min. rok nie mieć działalności, rok prowadzić swoją działalność (w przeciwnym razie trzeba oddać pieniążki z procentem), być właśnie zarejestrowanym, zrobić biznes plan i takie tam. Ale właśnie boję się to brać bo nie mam zielonego pojęcia jak to dokładnie działa z tym dofinansowaniem. Jestem bezrobotna i zarejestrowana. Próbowałam się dowiedzieć ale zbytnio pełnej odpowiedzi nie dostałam. Jednego nie było, tamta nowa, inna znowu nie wie dokładnie gdzie trzeba iść.....poplątanie z zamotaniem. Czy ten biznes plan komuś się przedstawia? Czy te pieniążki można brać jako firma jednoosobowa zarejestrowana na adres domowy?? Tyle pytań a o odpowiedź w urzędach ciężko:// ostatnio jak byłam to się baba pytała co ja robię że siedzę na bezrobociu.......eh
Awatar użytkownika
kosmetyka89

Postprzez ania.g » 13.07.2010, 07:44

Ja staram sie o te pieniądze juz od dawna. Mam tylko jeden problem 2 zyrantów którzy muszą zarabiać 1700zł brutto. u mnie w miescie mało kto tyle zarabia ai ludzie boja się teraz podpisac takie papiery.
w u urzędzie pracy musisz byc zarejwstrowana miesiąc aby muc złozyc te papiery na dofinansowanie. i zgadza się trzeba utrzymac działalność rok czasu aby pieniędzy nie zwracać.
Ja juz prawie sie poddałam. Jeszcze tylko jakies szczępy nadziei we mnie są :-(
Awatar użytkownika
ania.g

Postprzez kosmetyka89 » 13.07.2010, 13:26

To trzeba mieć żyrantów na dofinansowanie z urzędu? Ja jestem zarejestrowana już dwa lata więc problemu tutaj nie ma. Powinnam otrzymać kartę stałego klienta hahahhaa
Awatar użytkownika
kosmetyka89

Postprzez Administrator » 13.07.2010, 13:42

tak to jest prawda że trzeba mieć jakieś zabezpieczenie ale nie koniecznie żyrantów tam jest kilka opcji tego zabezpieczenia. Ja miałam sie starać ale zrezygnowałam stwierdziłam ze nie bede czekać i załozyłam bez tego firme. co do opłat miesiecznych to wszystko zalezy jaki masz dochów płaci się 19% od dochodu. nie wiem jeszcze jak to dokładnie wygląda z Vatem bo ja założyłam firme w kwietniu i teraz do 20 lipca musze sie rozliczyć i się będe szkolić w księgowości. :) tak że jak przejde przez to to dam wam znac hihi.

Firme można jak najbardziej założyć na adres domowy nie musisz niczego wynajmować.
Administrator
Administrator

Postprzez ania.g » 15.07.2010, 14:00

U nas nie ma innej obcji, tylko dwóch zyrantów :-(. może co miasto to maja jakies inne zasady :-(
Awatar użytkownika
ania.g

Postprzez Agulek » 16.08.2010, 14:39

Administrator napisał(a):tak to jest prawda że trzeba mieć jakieś zabezpieczenie ale nie koniecznie żyrantów tam jest kilka opcji tego zabezpieczenia. Ja miałam sie starać ale zrezygnowałam stwierdziłam ze nie bede czekać i załozyłam bez tego firme. co do opłat miesiecznych to wszystko zalezy jaki masz dochów płaci się 19% od dochodu. nie wiem jeszcze jak to dokładnie wygląda z Vatem bo ja założyłam firme w kwietniu i teraz do 20 lipca musze sie rozliczyć i się będe szkolić w księgowości. :) tak że jak przejde przez to to dam wam znac hihi.

Firme można jak najbardziej założyć na adres domowy nie musisz niczego wynajmować.

Ja z dotacji na rozpoczęcie działalności skorzystałam przeszło 3 lata temu.Niestety w naszym mieście nie było opcji nie mienia żyrantów,by dostać dotację.
Jesli chodzi o opłaty - jest przede wszystkim zależne od dochodów jak wspomniano powyżej :) oraz od tego jaką formę opodatkowania wybierzesz.Ja musiałam być na Vat - gdyż wystawiane są faktury vatowskie.Na początek moim zdaniem najlepszy jest ryczałt.
Oczywiście firma może mieć siedzibę w domku - zawsze taniej,gdyż nie ponosisz opłat wynajmu ;)
Agulek

Postprzez ania.g » 16.08.2010, 20:29

No tak. W domu fajnie, ale co z sanepidem. w domu to nie takie proste :(
Awatar użytkownika
ania.g

Postprzez Agulek » 16.08.2010, 22:28

ania.g napisał(a):No tak. W domu fajnie, ale co z sanepidem. w domu to nie takie proste :(

Anuśka,nie wiem czy u Ciebie też,ale u nas w mieście jest to bardzo popularne - robienie pazurków w domku :) a odnośnie sanepidu - każda we własnym zakresie dba o porządek w swoim domowym saloniku.
Agulek

Postprzez kosmetyka89 » 17.08.2010, 01:04

no to świetnie....... a jeśli ma się adres dojazdowy do klienta to też sanepid???? W domu sanepid to dlaczego nie u klientki hihihi
Awatar użytkownika
kosmetyka89

Postprzez ania.g » 17.08.2010, 13:13

Pewnie zew robie w domu. Ale kurcze chciała bym aby troszke latka uzbierać, bo na starośc bedzie mnie syn chyba utrzymywał hi hi hi.
A apropo syna ma 14 lat i bardzo chce się nauczyc robic paznokcie. Chyba kupie palec do ćwiczen i niech działa. bo mi zyc nie daje.
Awatar użytkownika
ania.g

Postprzez kosmetyka89 » 17.08.2010, 19:30

ooo to elegancko:) Syn-stylista....czemu nie? Zawsze to oryginalne zajęcie dla faceta:D i można się powyżywać ihihi
Awatar użytkownika
kosmetyka89

Postprzez ania.g » 18.08.2010, 09:53

A powiem ze znam kilka stylistów i robia cudne paznokietki.
Awatar użytkownika
ania.g

Postprzez Agulek » 18.08.2010, 12:49

Potwierdzam,mężczyźni mogą być znakomitymi stylistami ;)
Agulek

Następna

Wróć do Praca czy hobby?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości